Inspiracje Fantazje

RYŻ TO PODSTAWA

Jak w kilku krokach przygotować ryż. To bardzo proste, choć pierwszy raz jest stresujący, ale dacie radę.

2 SZKLANKI RYŻU TO JEST 500gram
DOKŁADNIE WYPŁUCZ 6-8 RAZY
AŻ WODA Z BIAŁEJ ZROBI SIĘ PRZEZROCZYSTA
USZYKUJ 2 CAŁE I 1/5 SZKLANKI WODY TO JEST 600ml
WODĘ ORAZ RYŻ WŁÓŻ DO GARNKA I WSTAW NA DUŻY OGIEŃ
OBSERWUJ – JAK WODA ZACZNIE WRZEĆ ZMNIEJSZ NA NAJMNIEJSZY OGIEŃ I GOTUJ 9-11 MINUT (AŻ BĄBELKI WODY NIE BĘDĄ SIĘ JUŻ POJAWIAĆ) PO TYM CZASIE ZOSTAW RYŻ JESZCZE NA 15 MINUT W GARNKU
W CZASIE GDY RYŻ CZEKA SOBIE W GARNKU TO PRZYGOTUJ ZAPRAWĘ DO RYŻU LUB KUP GOTOWĄ W SKLEPIE, ALE SWOJA ZAPRAWA JEST LEPSZA. POTRZEBNE BĘDĄ 2 ŁYŻECZKI CUKRU
2 ŁYŻECZKI OCTU RYŻOWEGO
3 ŁYŻECZKI WINA MIRIN
CAŁOŚĆ WŁÓŻ DO MIKROFALI 2X30SEK I MIESZAJ AŻ CUKIER SIĘ ROZPUŚCI
PO 15 MINUTACH PRZESYP RYŻ DO MISKI I DODAJ ZAPRAWY (LEKKO PRZESTUDZONEJ) DELIKATNIE WYMIESZAJ. TERAZ RYŻ MUSI OSTYGNĄĆ PRZYKRYJ GO ŚCIERECZKĄ, ALE OD CZASU DO CZASU ZAMIESZAJ. JAK RYŻ WYSTYGNIE MOŻESZ ZABRAĆ SIĘ ZA ROBIENIE ROLEK

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2025 Inspiracje Fantazje

Theme by Anders Norén