Pyszna z dodatkami jakie lubisz;) Są tu fani cienkiej i chrupiącej pizzy?
PRZEPIS NA CIASTO:
- 600 g mąki najlepiej typu włoskiego, ale z pszennej też jest pyszna
- 350 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych, lub 25 gram świeżych
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ziół mieszanych: oregano, tymianek, bazylia lub zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE ZACZYNU: Do wysokiego naczynia wlej około 150ml ciepłej wody dodaj drożdże i 2 łyżki mąki i 1 łyżeczka cukru. Dokładnie wymieszaj i poczekaj aż drożdże wyrosną około 20 minut, pamiętaj, że drożdże urosną weź conajmniej 1 litowe naczynie.















PRZYGOTOWANIE CIASTA: Ja wyrabiam ciasto za pomocą miksera i mieszadełek do ciasta drożdżowego. Do miski wsypuję mąkę, wlewam ciepłą wodę 200 ml, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę soli, i łącznie 1 łyżeczkę ziół oraz zaczyn który rósł 20 minut. Mieszam dokładnie mikserem. Na koniec z 5 minut ugniatam ręką. I teraz ciasto też musi poleżeć (chociaż 30 minut w cieple, najlepiej 2 godziny, jeśli chcecie pizzę na drugi dzień to włóżcie do lodówki na całą noc). Pamiętajcie ciasto należy przykryć folią albo do miski i przykryć wieczkiem.
Z tego ciasta wyjdą wam 2 pizze na blaszkę od piekarnika tak jak na zdjęciach. Na blaszkę kładę papier do pieczenia. Pamiętajcie, że to jest cienka pizza. Im mniej dodatków tym lepiej. Niedługo pokażę wam jak zrobić sos na spód pizzy;)