Brak przekąski do piwa? Zrób precle, palce lizać
Lista potrzebnych składników:
- Mąka 400 gram
- Jajko 1 sztuka (do posmarowania precli)
- Suche drożdże 7 gram (jedno opakowanie)
- Sól 1 łyżeczka
- Ciepła woda 1 szklanka (woda nie może być gorąca)
- Soda oczyszczona 40 gram
- Do posypania: mak lub sezam, gruboziarnista sól
a teraz krok po kroku
- Wymieszaj mąkę, sól, suche drożdże i zacznij dolewać ciepłej wody. Ciasto musi być elastyczne. Ugniecione ciasto zostaw do wyrośnięcia na minimum 1h.
- Wyłóż ciasto na stolnicę i jeszcze je trochę wyrób. Następnie podziel ciasto na 10 – 12 kawałków, zależy jakie chcesz otrzymać. Zrób rulonik i zawiń jak precel.
- W między czasie zagotuj wodę w garnku i dosyp sodę. Gotuj po 1 preclu około 30 sekund i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem, osusz precle ręcznikiem papierowym. Każdy precel posmaruj jajkiem i posyp solą i makiem, lub sezamem.
- Włóż do nagrzanego piekarnika 230 stopni termoobieg na 15 minut.