Inspiracje Fantazje

ŚWIEŻY CHLEB

Chleb pszenno-żytni. Czemu chleb ma tylko 2 kromki?

Potrzebne składniki:

Zaczyn:

  • Drożdże 15 gram
  • Mąka 2 łyżki
  • Cukier 1 łyżka
  • Mleko 5 łyżek

Ciasto:

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Mąka żytania 1 szklanka
  • Mleko 1 szklanka
  • Woda 1 szlanka
  • Ziarna: 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki słonecznika, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 łyżka nasion chia
  • 1 płaska łyżeczka soli

Od czego zacząć? Na początku zacznij od zaczynu.

Mąka 2 łyżki
15 gram świeżych drożdży
5 łyżek mleka i 1 łyżka cukru
wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Dobierz odpowiedniej wielkości naczynie, drożdże dużo urosną

Przechodzimy do ciasta

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej

Szykujemy ziarna:

3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka nasion chia
2 łyżki siemienia lnianego ja używam zmielone ziarna

Łączymy ciasto z zaczynem

Moje drożdże same zaczęły wychodzić

Ja mieszałam mikserem.

Dodajemy 1 szklankę mleka i 1 szklankę wody
Dodaj ziarna i 1 płaską łyżeczkę soli i dobrze wymieszaj
A teraz uszykuj formę, wysmaruj ją tłuszczem
Wsyp trochę płatków owsianych
Dzięki temu łatwiej wyciągniesz upieczony chleb
Ciasto przełóż do formy i odstaw w ciepłe miejsce
Moje ciasto rosło 45 minut. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 1 godzinę grzałka góra i dół.
Po upieczeniu wyciągnij chleb z formy. Następnie przechowuj chleb zawinięty w ściereczkę

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2025 Inspiracje Fantazje

Theme by Anders Norén